Ekonomi

Türkiye Örtüaltı Tarım Alanlarında Avrupa’da İkinci, Dünyada Dördüncü Sırada

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin sera tarım alanları açısından Avrupa’da ikinci, dünyada ise dördüncü sırada yer aldığını belirterek, “Son 21 yılda seracılık yüzde 123 büyüyerek 9,4 milyon ton sebze üretimi gerçekleştirdi. ve meyveleri pazara sunacağız.” söz konusu.

Yumaklı, Antalya’da Kundu Turizm Merkezi’ndeki bir otelde düzenlenen Sera Çalıştayı’nda yaptığı konuşmada, Antalya’nın seracılığın başkenti olduğunu ve seracılık alanında önemli gelişmeler kaydedildiğini söyledi.

Üreticilerin 365 gün aralıksız üretim yaparak sadece Türkiye’yi değil dünyayı beslediklerini belirten Yumaklı, özellikle Antalya’nın bu noktada değerli bir şehir olduğunu kaydetti.

Çalıştayda bitkisel üretim alanındaki güncel konular ve sektörün geleceğinin değerlendirileceğini anlatan Yumaklı, karar verme noktasında sonuçları ve raporları dikkate alacaklarını vurguladı.

Türkiye’nin coğrafi konumu nedeniyle 4 saatlik uçuşla 67 ülkeye ulaşabildiğini belirten Yumaklı, dünya nüfusunun yüzde 20’sine ulaşma imkanının bulunduğunu kaydetti.

Bakan Yumaklı, son 21 yıldır aktif politikalarla üretimi doğru yönetmeye çalıştıklarını belirtti.

Yumaklı, küresel salgın döneminde dünya genelinde tüm marketlerde raflar boşken, Türkiye’de üreticilerin durmaksızın üretime devam ettiğini, hiçbir vatandaşın aradığını gıdayı bulmakta zorlanmadığını anlatarak, gıda sıkıntısı yaşanmadığını kaydetti. Yüzyılın felaketi olarak nitelendirilen ve 11 ili etkileyen deprem, yurt içinde de hissedildi. Yumaklı, bu deneyimlerin şubenin güçlü bir altyapıya sahip olduğunu gösterdiğini belirtti.

Kayıtsız seralara ilişkin yönetmelik

Tarım ve kırsal kalkınma hibe destekleri, uygun faizli finansman seçenekleri, TARSİM, Ar-Ge çalışmaları, yapısal reformlar ve ürün satın alma politikalarıyla tarım departmanına her zaman destek olduklarını anlatan Yumaklı, “Bugün toplam 137 milyon ton ihracat rakamına ulaştık. Bitkisel üretimde son 21 yıldaki gelişme yüzde 40’tır.” .” söz konusu.

Bu artışta çiftçilerin, mühendislerin, akademisyenlerin, girişimcilerin, STK’ların ve büyük tarım ailesinin katkısının olduğunu belirten Yumaklı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu başarı, sadece ülkemizin literatürüne giren bir başarı değildir. Bugün Türkiye, tarımsal üretim açısından Avrupa’da birinci, dünyada ise ilk 10 ülke arasında yer almaktadır. Bu başarı bir tesadüf değildir. Bitkisel üretimde rekor kıracak ülkenin en önemli unsuru elbette seracılıktır.” “Seracılık son 21 yılda yüzde 123 büyüyerek pazara 9,4 milyon ton sebze ve meyve sağladık. Sera üretim alanları açısından Avrupa’da 2’nci, dünyada ise 4’üncü sıradayız. Bugünün konularından biri de şu; Hem bu alanların hem de üretimin ülkemizde arttırılması hedeflenecek.Ülkemizdeki sera üretim alanlarının yüzde 92’si Hatay’dan İzmir’e kadar kıyı şeridimizde bulunuyor.61 binin üzerinde üreticimiz var, üretim yapıyorlar 485 bin dönüm kayıtlı alan var. Kayıt dışı alanın da yüzde 40’ı var, bunu almaya çalışıyoruz. Çünkü analiz edemediğiniz, bilmediğiniz bir şeyi ölçemezsiniz. Yüzde 40 az bir rakam değil. Bu konuya odaklanmaya devam edeceğiz.”

Sera üreticilerini birçok alanda destekleyerek sektörün gelişimine değerli katkılar sağladıklarını belirten Yumaklı, bu kapsamda Ziraat Bankası ve Tarım tarafından kırsal kalkınma yatırımlarına destek, IPARD uygulamaları ve yatırım ve işletme kredisi kullanımlarında faiz indirimleri yapıldığını belirtti. Kredi Kooperatifleri devam edecek.

Seracılığı teşvik etmek amacıyla mevzuatta revizyon yaptıklarını belirten Yumaklı, bakanlık olarak sadece mevzuatta değişiklik yapmakla kalmayıp kesime yatırım yapan, üreten herkese destek verdiklerini, her zaman üreticinin yanında olduklarını söyledi.

Bakan Yumaklı, Türkiye’nin jeotermal enerji kaynakları açısından dünyada 7’nci, Avrupa’da ise birinci sırada olduğunu söyledi.

Dünyanın en büyük OTB’si Balıkesir’de kuruluyor

Tarımdaki potansiyelin en verimli şekilde kullanılması amacıyla Organize Tarım Bölgeleri (OTB) çalışmalarını hızlandırdıklarını anlatan Yumaklı, Aydın ve Denizli’deki OSB’lerde üretime başladıklarını belirtti.

12 OTB’nin yatırım aşamasında olduğunu belirten Yumaklı, dünyanın en büyük OTB’sini Balıkesir Gönen’de kurmak için çalıştıklarını kaydetti.

Alanların verimli kullanılması ve teknolojinin tüm nimetlerinden yararlanılmasıyla üretimin artırılabileceğini ifade eden Yumaklı, dünyanın önemli sera üreticisi ülkelerinden biri olarak önemli ve güçlü bir altyapıya ve insan gücüne sahip olduklarını kaydetti.

Bakan Yumaklı çalıştayın başarılı geçmesini diledi.

Sera yatırımları, Türkiye ve dünyadaki üretim yöntemleri, arazi koşulları ve mevzuat konularında oturumların yapılacağı çalıştay yarın sona erecek.

haber-egirdir.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu