Haber

Mısır’daki Gazze Zirvesi: Hakan Fidan, Sisi, Abbas, Miçotakis ve Kral Abdullah’tan açıklama

“Gazze’deki Gelişmeler, Filistin Davasının Geleceği ve Barış Süreci” başlıklı miting Mısır’ın başkenti Kahire’de sona erdi. Zirvede Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan temsil etti.

Mısır basını zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağını belirtmişti ancak dün akşam açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı, Gazze Zirvesi’ne yalnızca Bakan Fidan’ın katılacağını belirtti. Toplantıya katılmayan Erdoğan, dün gece Sisi ile telefonda görüştü.

KRAL II. ABDULLAH

Zirve kapsamında konuşan Ürdün Kralı II. Abdullah şunları söyledi: “Gazze’nin sürekli bombalanması acımasızdır. Kuşatılmış ve çaresiz bir halkın toplu olarak cezalandırılması ve yerinden edilmesi, uluslararası hukukun açık bir ihlali ve bir savaş hatasıdır.”söz konusu.

MISIR CUMHURBAŞKANI SİSİ

Zirveye ev sahipliği yapan Sisi, bu sabah açılan Refah Sınır Kapısı’na değinerek şunları söyledi: “Refeh Sınır Kapısı’nı bir an bile kapatmadık ama İsrail’in sınırın Filistin tarafındaki bombardımanı insani yardımın geçişini engelledi.” dedi. Sisi, Gazze’de halkın zulmüne değinerek Batı’yı ikiyüzlü davranmakla suçladı. “Yüzyıllardır inşa ettiğimiz medeniyetin değerleri nerede? Çifte standartsız, masum insanlar arasındaki eşitlik nerede?”diye sordu. “Mısır, barışçıl sivillerin hedef alınmasını ve öldürülmesini açıkça kınıyor.”Sisi, toplu cezalandırmanın yanlışlığına dikkat çekerek şöyle devam etti:

FİLİSTİN DEVLET LİDERİ ABBAS

Filistin Devlet Lideri Mahmud Abbas şunları söyledi: “İsrail’in Gazze’de sivillere yönelik saldırısıyla karşı karşıyayız. Adaletin olmayışı ve Filistinlilerin haklarının ihlali nedeniyle şiddet döngüsü sürekli yenileniyor. İki devletli çözümü uygulayarak ve işgali kısa sürede bitirerek mevcut krizi aşabiliriz. Net bir zaman çizelgesi var. Topraklarımızı terk etmeyeceğiz.”dedi.

BM GENEL SEKRETERİ GUTERRES

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze Zirvesi’nde, “Dün Refah sınırındaydım ve orada bir paradoks gördüm. Bir yanda yiyecek kamyonları, diğer yanda boş mideler.” söz konusu. Guterres, insani bir felaketi önlemek için Gazze’ye insani yardım götürme kararlılığının sürdürülmesi çağrısında bulundu. “Kamyonların Mısır’dan Gazze’ye hızlı ve güvenli bir şekilde gitmesi gerekiyor. Bunun gerçekleşmesi için ilgili tüm taraflarla yorulmadan çalışıyoruz.” İfadelerini kullandı. Guterres ayrıca şunları söyledi: “Filistinlilerin ihtiyaçları meşru ve çoktur. Bu trajik olayların geniş bağlamında 56 yıllık bir işgal söz konusudur. Hamas’ın saldırısı da, Filistinli sivillerin toplu olarak cezalandırılması da haklı gösterilemez. Gazze’ye çok büyük insani yardıma ihtiyaç var. Derhal insani ateşkes çağrısında bulunuyorum.” “Gerçek barış için tek çözüm var, iki devletli çözüm.”sözlerini kullandı.

DIŞİŞLERİ BAKANI HAKAN FİDAN

Bakan Fidan, konuşmasında, “Mevcut politikalarda ısrar edilmesi sonucunda uluslararası hukuka uygun olarak bu sorunu çözemiyoruz. Karşılaştığımız şey yalnızca evrensel değerlerin aşınması ve sahadaki gerçeklerin çarpıtılmasıdır. İsrail bu sistem hatasını istismar ediyor. Yapıyor.” Mescid-i Aksa’ya ve Kudüs’teki Müslüman ve Hıristiyan kutsal değerlerine saygı göstermiyor İsrail, Doğu Kudüs ve Batı Şeria’daki yerleşim politikalarıyla orada yaşayan Filistinlilerin haklarını ihlal ediyor. Terörle mücadele kisvesi altında İsrail, Filistinlilerin acılarını normalleştirmeye çalışıyor. Biz buna asla diyoruz. Ne Filistinliler için ne de diğerleri için. Bu krizin coğrafi gerginliklerle küresel etkileri olabilir. Ama biz kalıcı bir barış istiyoruz. Aslında tarihi bir dönüm noktasındayız. Binlerce sivil ölüyor, böyle bir ceza olamaz. Filistinlilerin acılarının devam etmesine izin veremeyiz. Kalıcı barış istiyoruz. Türkiye bunun bir barışa dönüşebileceğine inanıyor. Buradaki düşmanlıkların sona ermesi ve Gazze’ye koşulsuz insani yardımın başlamasıyla bu fırsat ortaya çıkacak. İki devletli çözüme dayalı bir barış süreci başlatılabilir. Bu da 1967 sınırları çerçevesinde başkenti Doğu Kudüs olan egemen bir Filistin Devleti’nin kurulmasıyla mümkündür. Aynı zamanda uluslararası güvenliğe ve istikrara da katkıda bulunacaktır. Sanırım hepimiz bu konuda hemfikiriz. Ancak anlaşmak yeterli değil, bunun ötesine geçip bu vizyonu hayata geçirmeliyiz. Aynı zamanda yeni bir garanti sisteminin tasarlanıp hayata geçirilmesi gerekiyor. Adil bir barış için her iki tarafın da üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmesini sağlamalıyız. Türkiye bu konsepti geliştirecek adımlar atıyor ve bölgedeki herkes için adil, güvenli ve onurlu bir gelecek sağlamak için çalışıyor. Artık bunun zamanı geldi. “Bu saldırılar devam ederse coğrafi bir gerginlikle tüm küresel istikrarı ve barışı tehdit edecek.”söz konusu.

YUNAN BAŞBAKANI MITOTAKIS

Zirveye katılan Yunanistan Başbakanı Miçotakis, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin şunları söyledi: “Hiçbir askeri müdahale geçerli bir siyasi analizin yerini alamaz.”dedi.

İTALYA BAŞBAKANI MELONI

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni zirvede yaptığı konuşmada, uluslararası toplumun İsrail ile Hamas arasındaki çatışmanın tırmanmasını engellemesi ve iki devletli çözüm için yol haritası belirlemesi gerektiğini söyledi.

TOPLANTIYA KATILAN DIŞİŞLERİ BAKANLARININ AÇIKLAMALARI

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly:“İstikrarsızlığın bölgeyi sarmasını ve daha fazla cana mal olmasını önlemek için birlikte çalışmalıyız. Hamas’ın kazanmamasını sağlamalıyız.”

Japonya Dışişleri Bakanı Yoko Kamikawa:“Japonya’nın bu konudaki tutumu dengeli ve üç noktadadır: rehinelerin derhal serbest bırakılması, tüm tarafların uluslararası hukuka uygun hareket etmesi ve durumun derhal sakinleştirilmesi.”

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide:“Derin bir krizin ortasındayız. Filistinli yetkililere verilen desteği kesmenin zamanı değil.”

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock:“Bölgenin her yerinde endişe görüyoruz. Hiç şüphe yok ki tüm sivillerin hayatları da aynı derecede önemli. İsrail ile dayanışma içindeyiz.”

Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly:“Bu sabah Gazze’ye yiyecek, yakıt ve suyun girebileceği haberi bizi cesaretlendirdi. Ama daha fazlasını görmemiz gerekiyor. Kriz zamanlarında bile unsurlar vardır, savaş zamanlarında bile kurallar vardır. Tüm taraflar uluslararası insani yardıma saygı duymalı.” kanun.”

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu