Haber

İki imamdan seri dolandırıcılık: Ayasofya imamı da şikayetçi oldu

Diyanet İşleri Başkanlığı İstanbul Müftüsü imamları Halil Cengiz ve kuzeni Ahmet Cengiz’in sazan sarmalı yöntemiyle yüzlerce kişiyi dolandırdığı olayda yeni detaylar ortaya çıkıyor. Parayı alıp araçları daha sonra teslim edeceklerini belirten imamların, Ayasofya İmamı Bünyamin Topçuoğlu’nu da dolandırdığı ortaya çıktı.

Birgün yazarı Timur Soykan, “İmam Sarmalı Diyanet’i salladı: Ayasofya imamını bile dolandırdılar” başlıklı yazısında, dolandırıcılık olayının Diyanet’teki yansımalarını şöyle aktardı:

“Araç tedarik ettikleri Elibol Filo Şirketi’nin sahibi Halil Cengiz, Ahmet Cengiz, Engin Elibol ve CNGZ Filo çalışanı iki şüpheli Kasım 2023’te tutuklandı. Soruşturma devam ediyor. 500 mağdurun olduğu iddia ediliyor. Toplamda 400 milyon TL vurgunculuk yapan şüphelilerin, ‘Şikayetçi olursanız ne arabanızı ne de paranızı alamayacaksınız’ diyerek mağdurları tehdit ettiği iddia edildi. Ayrıca bazı imamlar bu olayda isimlerinin anılmasından korktukları için şikayetçi olmadı.

Halil Cengiz, İstanbul İl Müftülüğünde çalışıyordu. Sadece İstanbul İl Müftülüğü’nde çalışan 15 mağdur imam var. İl müftü yardımcılarından birinin de dolandırıldığı iddia edildi.

Kastamonu ve Sinop’ta da çok sayıda mağdur imam var. Kastamonu’da ezber eğitimini alan Halil Cengiz ve Ahmet Cengiz, burada tanıdıkları imamları araba satma vaadiyle tezgahlarına çekti. Kastamonu’da bir imam, iki imama güvendiğini ve meslektaşı imam aracılığıyla araba satın aldığını ve dolandırıldığını söyledi.

HAHASOFYA İMAMI ŞİKAYET EDİLDİ

Ayasofya İmamı Bünyamin Topçuoğlu da iki imamın sazan bobini ile dolandırıldı. Peugeot 3008 marka otomobilin parasını ödeyen Bünyamin Topçuoğlu’na aracın satışına izin verilmedi. Ayasofya imamı ekim ayında sahtekar iki imam hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

İddiaya göre; Halil Cengiz ve Ahmet Cengiz de Ayasofya’yı dini ve siyasi referanslarla sahtekarlık faaliyetlerinde kullandılar. ‘Ayasofya’nın imamı ve Ayasofya’nın müezzini de bizden araba aldı’ diyerek birçok mağdura iman verdi. Hatta bazı imamlar Ayasofya imamı ve müezzinini bile arayarak bu kişilerin sağlıklı olup olmadığını sordu.

(…)

OLAYA DİNİ BİRLİKLER MÜDAHALE ETTİ

Yılmaz Kütükçüoğlu, Diyanet-Sen’den ayrılan imamların kurduğu Mil Diyanet Sen’in İstanbul İl Başkanıydı. Diyanet-Sen bu dolandırıcılık olayıyla ilgili olarak Mil Diyanet Şen’i suçluyor. Ancak dolandırılanlar arasında Mil Diyanet Sen Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Tahiroğlu da yer alıyor. Parasını ödediği otomobil satılmayınca Elibol Filo Şirketine ait olduğu anlaşılan otomobil de elinden alındı. Otomobili Yılmaz Kütükçüoğlu aracılığıyla aldığını söyleyen Ahmet Tahiroğlu, ‘Dolandırıcılık ortaya çıkar çıkmaz bu kişiyi sendikadan ihraç ettik.’ diyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı, imamların sazan sarma olayına ilişkin idari soruşturma yürütüyor.

‘ARKINDA BÜYÜK ŞİRKETLER VAR’

Mağdurlar, sazan sarmalının arkasında Elibol ve Grantur şirketlerinin olduğunu iddia ediyor. Gerçekte satılan araçlar bu firmaların kiralık araçları gibi görünüyor. Bazı araçların satışı da bu firmalar aracılığıyla gerçekleşti. MTV, kasko ve kredi ödemelerinin bu şirketler üzerinden yapıldığı görülüyor. Resmi olarak CNGZ Filo Şirketi ile bir iştirakleri yok ama on milyonlarca liralık para trafiği ve keşide edilmiş çekleri var. Grandtur firmasının sahibi Ali İstek Çelebi, geçtiğimiz hafta gözaltına alınıp adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ali İstek Çelebi, CNGZ Filo firmasına 41 araç kiraladıklarını, 27’sini ise geri alamadıklarını savunuyor. Dolandırıldığını ve ilk hata ihbarını kendisinin yaptığını anlatan Ali İstek Çelebi, ‘Onlara sadece 6 araba sattık. “İade edilmeyen kiralık araçların kredisini ödemek için turizm şirketime ait 13 otobüsü sattım” dedi. “Soruşturma tamamlandığında sazan sarmalının tamamını göreceğiz.”

(HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu